Om sotning och brandskyddskontroll

Sotning av eldstäder och imkanaler i restauranger och storkök samt Brandskyddskontroller i eldstäder och skortstenar syftar till att upptäcka fel innan de blir så allvarliga att de leder till brand eller brandspridning.

Sotning av eldstäder och imkanaler i restauranger och storkök syftar till att delar där sot eller fett kan avsättas rengörs i sådan omfattning att risken för brand och brandspridning minimeras.

Brandskyddskontrollen syftar till att upptäcka slitage och andra förändringar i eldstäder och skorstenar innan felen blir så allvarliga att de leder till brand eller brandspridning. 

Detsamma gäller för imkanaler i restauranger och storkök. Kontrollen innebär en prövning av den enskilda anläggningens funktion och egenskaper från brandskyddssynpunkt.

Brandskyddskontrollen omfattar anläggningen i sin helhet inklusive tak med de tillträdes- och skyddsanordningar som behövs för att sotning och brandskyddskontroll ska kunna utföras. Vid brandskyddskontrollen måste vi därför ha tillträde till, inte bara utrymmet där eldstaden är placerad, utan alla delar i huset som skorstenen passerar, även vind om sådan finns.